Natthimmel

 

 

 

 

Natthimmel

 

Sofia Nordin

Tilda och Adina har varit bästa kompisar sen de började skolan men så flyttar helt plötsligt Adina och byter skola. Tilda känner sig väldigt övergiven och ensam på den gamla skolan men Adina tycks trivas på den nya skolan. En dag börjar lajvintresserade (lajv är en sorts rollspels lek) Jesper i Tildas klass. Egentligen så skulle nog inte Tilda lagt märke till honom om det inte hade blivit så att de råkade sitta vid samma bord vid lunchen. Tilda som hatar pinsamma situationer vill bara därifrån för det är ju pinsamt att sitta med en person man inte känner och inte prata, men Jesper verkar oberörd och tycker inte att det är särskilt hemskt. Så är det hela tiden, när det ska vara pinsamt och man ska göra si eller så, bryr sig inte Jesper. Han är som han är helt enkelt. Tilda är tvärt emot Jesper i nästan allt men de börjar ändå umgås och Jespers intresse för lajv och även hans inre lugn börjar smitta av sig.

 

Det som gjorde den här boken så bra var att den verkligen gav läsaren en bild och en förståelse för personerna i boken. Den sätter fingret på hur det är att försöka passa in men inte veta om ansträngningarna riktigt hjälper. När man har läst sista sidan önskar man att den var längre, man vill veta mer men samtidigt var det ett väldigt bra slut.

 

Den här boken kan alla läsa, det är skönt för de som känner likadant som Tilda att läsa om någon mer som har det som en själv och den som är främmande för sådana här tankar får en stark förståelse för Tilda och Tildaliknande människor. Kort sagt; ”Natthimmel” lämnar ingen oberörd!

Jag skulle ge den här boken ett B i betyg.

 

Lisa Wenerklang